fbpx

vr 24/04/2015 – 14:18 | Belga – De Vlaamse regering verdubbelt het budget voor de energielening tot 30 miljoen euro. De lijst met werken die men met de lening kan financieren, wordt ook uitgebreid. Zo zal men de lening ook in heel Vlaanderen kunnen gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Nu is dat maar in een beperkt aantal gemeenten mogelijk. Kwetsbare gezinnen zullen voortaan met de lening ook energiezuinige huishoudtoestellen kunnen aankopen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) bekendgemaakt.

De Vlaamse energielening schoot begin 2015 uit de startblokken. De Vlaamse regering had een potje van 15,5 miljoen euro gereserveerd om dit jaar in totaal 3.500 leningen te verschaffen voor het uitvoeren van energiebesparende ingrepen als het isoleren van daken, vloeren en muren of het vervangen van ramen.

Wie een energielening aanvraagt, kan maximaal 10.000 euro lenen die in vijf jaar terugbetaald moet worden tegen een rente van 2 procent. Bepaalde kwetsbare groepen lenen tegen 0 procent.

De formule blijkt een succes. Intussen zijn al 1.195 leningen goedgekeurd. In bijna de helft van de gevallen wordt de lening aangevraagd voor het plaatsen van hoogrendementsglas en ramen.

Zonnepanelen

De regering heeft nu beslist om de lening uit te breiden. Voortaan zal men de lening in heel Vlaanderen ook kunnen gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Minister Turtelboom: “We willen het plaatsen van zonnepanelen op die manier stimuleren. De rendementen zijn hoog, en interessant”. Voorwaarde voor het krijgen van een lening voor zonnepanelen is wel dat het dak geïsoleerd moet zijn.

Een andere uitbreiding mikt op kwetsbare gezinnen. Voor hen wordt het mogelijk de lening te krijgen voor de aankoop van energiezuinige huishoudtoestellen. “Door de aankoop van zo’n energiezuinige toestellen kunnen mensen besparen op hun energiefactuur. Maar zo’n energiezuinig toestel is vaak duurder en dat vormt voor kwetsbare gezinnen een drempel. Die willen helpen wegnemen met de lening”, aldus Turtelboom.

Alle info over de energielening is terug te vinden op de website van de Vlaamse overheid.

Bron:  http://deredactie.be/permalink/1.2315612

Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de openingsuren op het nummer 0470 654 324 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search