fbpx

Vlakke plaat – zonneboiler.

Een vlakke plaat zonneboiler werkt volgens een eenvoudig principe.  Het is hetzelfde principe als je een donkere tuinslang in je tuin zou leggen. De te verwarmen vloeistof loopt door een reeks buisjes van een vlakke plaat. De zonnestralen worden door de structuur van de vlakke plaat optimaal omgezet in warmte. Deze warmte wordt naar de boiler verpompt, zodat je gratis warm water ter beschikking hebt.

Vaccuumbuis – zonneboiler.

Werkings principe Vacuümbuizen:

Zonlicht gaat door de dubbelwandige vacuüm buis en verwarmt de absorber. Door warmte geleiding wordt de heatpipe (dunne gedeelte) warm. Het water in de heatpipe verdampt en stijgt op naar de condensor.  De waterdamp condenseert in de condensor en  geeft de condensatie energie af aan de glycol. Het water loopt terug in de heatpipe en het proces begint overnieuw. De dubbelwandige vacuüm buis zorgt voor goede thermische isolatie. De heatpipe is een hermetisch dichte  koperen buis, gevuld met een beetje water bij een druk van enkele 10-tallen mbar. Door de lage druk wordt het kookpunt verlaagd. De heatpipe is beveiligd tegen bevriezing doordat er metaal poeder aan toegevoegd is.

Voordelen vacuum buis heat-pipe zonnecollector versus vlakke plaat zonnecollector.

  • Door het thermosfles principe is de vacuüm buis zonnecollector beter geïsoleerd dan de vlakke plaat zonnecollector. Bij lagere omgevingstemperatuur zal de vacuüm buis zonnecollector beduidend minder warmte verliezen dan de vlakke plaat zonnecollector. Dit zorgt er vooral in de winterdag, voor- en na-jaar voor dat de vacuüm buis zonnecollector meer warmte oplevert.
  • Door de 20mm ruimte tussen de vacuüm buizen onderling is de hoeveelheid zonne-energie constant over een ruim gedeelte van de dag (zolang de buizen niet in elkaars schaduw liggen). De extra opbrengst factor (t.o.v. vlakke plaat collector) hiervoor wordt IAM genoemd (Incidence Angle modifier).
  • De warmte capaciteit als mede de vloeistof inhoud van de vacuüm buis heat- pipe zonnecollector is beduidend lager. de collector warmt sneller op dan conventionele vlakke plaat zonnecollectoren. De vacuümbuis zonnecollector met heatpipe zal tijdens bewolkte dagen meer rendement opleveren.
  • Door de open structuur is de windbelasting van de vacuümbuis zonnecollector minder dan een vlakke plaat collector.
Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de openingsuren op het nummer 0470 654 324 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search