fbpx

Warmtepompen die de gratis energie uit de buitenlucht gebruiken, maken opgang. Niet verwonderlijk, want behalve milieuvriendelijk en energiezuinig zijn ze ook nog eens makkelijk te plaatsen en komen er weinig installatiekosten bij kijken. Je hebt geen mazouttank, aardgasaansluiting of schouw meer nodig. Met welk type pomp ben jij het best af?

Het principe van de lucht-water warmtepomp is eenvoudig. Een unit, bijvoorbeeld in de tuin of op het dak, onttrekt warmte uit de omgevingslucht en voert die via een circuit naar binnen. Die warmte wordt vervolgens benut om je woning of het sanitair water mee te verwarmen. Warmtepompen die gebruikmaken van lucht als warmtebron kosten doorgaans minder om te installeren dan grond-water of water-water warmtepompen. Dat komt onder meer omdat er geen diepteboring bij te pas komt.

Sanitaire warmtepomp

Wil je alleen een warmtepomp voor je warm water? Kies dan voor een sanitaire warmtepomp met een voorraadvat dat groot genoeg is om voldoende water voor je gezin te garanderen. Bij bepaalde nieuwe warmtepompen die je makkelijk kunt aansluiten op een zonnesysteem of een cv-ketel, ligt het verbruik drie tot vier keer lager dan de geproduceerde energie. Sommige performante toestellen worden via een kanaalsysteem met de buitenlucht verbonden en werken zelfs bij een luchttemperatuur van -10 °C.

Cv-warmtepomp

Met de nieuwe generatie cv-lucht-water warmtepompen gebruik je de omgevingslucht niet alleen voor verwarming en eventueel warmwaterbereiding, je koelt er ook je woning actief mee af. Dankzij een speciale technologie regelen de pompen hun vermogen zelf, op basis van de behoeften van je gezin. De intelligente, in de binnenunit geïntegreerde warmtepompregelaars werken perfect in combinatie met thermische zonnepanelen, voor de productie van sanitair warm water. Het toestel geeft altijd voorrang aan die gratis zonne-energie, zodat je extra bespaart. Dankzij het duidelijke display is het opstarten kinderspel. Dat betekent meteen een eerste besparing op de rekening van je installateur.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een condensatieketel. Doorgaans gebruikt ze buiten- of ventilatielucht als bron, maar op koude dagen kan de ketel bijspringen. In de nieuwste modellen zit een slimme regelaar die zelf berekent wat de meest optimale warmtegenerator is: de condensatieketel, de warmtepomp of een combinatie van beide. Er wordt rekening gehouden met de prijs van gas of elektriciteit, het gevraagde vermogen en de buitentemperatuur. De voordelige en ecologische warmtepomp krijgt altijd voorrang, maar in extreem koude gevallen werkt alleen de ketel. Er zijn twee soorten hybride waterpompen: het all-in-onetoestel (voor kleine ruimtes) en het bivalente model, dat een krachtige lucht-water warmtepomp combineert met een op zichzelf staande ketel. Met een hybride warmtepomp verbruik je minder energie en stoot je minder CO2 uit: goed voor je portemonnee én voor je ecologische voetafdruk. 

Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de openingsuren op het nummer 0470 654 324 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search