fbpx

Op 12 december stemden de bijna 200 deelnemers in met een nieuw bindend klimaatakkoord. Daarmee moet de uitstoot van broeikasgassen worden teruggedrongen en de opwarming van de aarde worden beperkt tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde.

Veel mensen kan dit geen moer schelen, omdat ze niet goed geïnformeerd zijn over de gevolgen wat het zou betekenen als we doordoen zoals we nu bezig zijn. Daarom even deze korte brief, om jullie te informeren over de belangrijkheid van dit akkoord, en om te laten zien hoe jullie zelf kunnen bijdragen!

Waarom de grens van 2°C?

2°C wordt door de meeste wetenschappers aangeduid als de grens waarop er geen weg meer terug is. Een stijging van meer dan 2°C zorgt ervoor dat de ijskappen van de Noordpool smelten, waardoor de aarde nog meer opwarmt, waardoor nog meer ijs smelt, …  Dit is een sneeuwbal die aan het rollen gaat, die niet meer te stoppen is.  Deze sneeuwbal is al aan het rollen, de opwarming is al begonnen. Enkel een snelle en radicale andere aanpak van iedereen kan ervoor zorgen dat we dit kantelpunt niet overschrijden.  Als we boven de 2°C stijgen, kunnen we een verdere temperatuursstijging niet meer tegenhouden.
Een stijging van 6°C of meer wordt door de meest vooraanstaande wetenschappers genomen als een grens waarop er massale sterftes, migraties, overstromingen, hongernoden zullen uitbreken, en waarop leven op aarde moeilijk wordt.
Als we doordoen zoals we nu bezig zijn, zullen we dit punt bereiken als onze kinderen +- 40 a 60 jaar oud zijn. Dit lijkt lang van ons vandaan, maar is reëel en zodra we boven de 2°C komen, waarschijnlijk onomkeerbaar.

De politiekers moeten dit oplossen. Ik kan toch niks doen!?

De politiekers moeten dit inderdaad oplossen, daar heb je gelijk in. Maar het verleden heeft uitgewezen dat ze het niet goed doen! Hun job hangt af van verkiezingen die om de 4 jaar plaatsvinden. Politiekers denken bijna nooit verder dan deze periode, dat heeft het verleden al uitgewezen.

Ja, ik wil wel helpen, maar wat kan ik doen?

Iedere persoon kan zijn eigen steentje bijdragen.  Probeer zoveel mogelijk energie te besparen, plaats dakisolatie en spouwmuurisolatie, laat je verwarmingsinstallatie vernieuwen door een energie-zuiniger exemplaar, plaats zonnepanelen om je elektriciteit te besparen.
Niet alleen het milieu zal hier wel bij varen, maar ook je eigen energiefactuur zal hierdoor drastisch dalen.  Op deze manier we samen zorgen voor een betere toekomst.

Wil jij weten op welk gebied jij het meest kan besparen? Met welke investering kan jij het meeste bijdragen?  Vraag raad aan de erkende energiedeskundigen van Total Energy Projects!

Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de openingsuren op het nummer 0470 654 324 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search