fbpx
Wat betekent de vermogenaanduiding Wp?

Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen vergelijken zijn er standaard test condities opgesteld (STC) : een instraling van 1000 Watt/m², waarvan het spectrum overeenkomt met het spectrum van zonlicht bij een luchtmassa van 1,5 en een celtemperatuur van 25°C. Het maximale elektrische vermogen van een zonnepaneel onder deze condities wordt het piekvermogen genoemd en wordt geschreven als Wp (Wattpiek). Een kWp (kiloWattpiek) is het duizendvoud van 1 Wp. Lees meer op wikipedia

Schijnt de zon wel genoeg in ons land voor zonnepanelen?

Het aantal uren licht per dag, het aantal zonnige dagen en de lucht massa spelen een belangrijke rol in het rendement van een zonne-energie systeem. De Belgische weercondities zijn uitstekend geschikt voor zonne-energie. Een systeem van 10 m² levert ongeveer 1000-1100 kWh per jaar of omgerekend 800-850 kWh per kWp (kiloWattpiek). Met de beschikbare dakoppervlakte in ons land zouden we naar schatting 30% van onze energiebehoefte uit de zon kunnen halen.

Wat met zonnepanelen bij een bewolkte hemel?

Fotovoltaïsche modules gebruiken niet alleen het Directe zonlicht maar ook de zogenaamde diffuse straling uit de wolken. Hoe helderder het buiten is hoe meer vermogen de modules produceren, maar ook bij een bewolkte hemel leveren de modules nog energie.

Moeten de zonnepanelen perfect op het zuiden gericht staan?

Omdat het aandeel diffuus licht in het totaal zo groot is, hoeven de panelen niet pal op het zuiden gericht te staan. Systemen met een oriëntatie tussen ZO en ZW bij een dakhelling van 20° tot 60° leveren steeds mooie rendementen op. (meer dan 85%) De ideale opstelling in Vlaanderen is –2° ZO met een helling van 35°.

Staat de techniek betreffende zonnepanelen reeds op punt?

Gedurende vele jaren en in verscheidene toepassingen heeft de fotovoltaïsche technologie haar degelijkheid en betrouwbaarheid bewezen. De techniek werd oorspronkelijk voor de uiterst veeleisende ruimtevaart ontwikkeld en is de standaard energiebron voor satellieten. De techniek is zo betrouwbaar, dat de huidige systemen 30 tot 40 jaar operationeel kunnen blijven. De door ons aangeboden modules hebben een vermogengarantie van tot 25 jaar.

Kunnen inkomsten uit groenestroom certificaten afgeschaft worden?

Deze vorm van subsidiering kan wijzigen voor nieuwe installaties in de toekomst, maar liggen gegarandeerd vast voor een termijn van 15 jaar bij de installaties die nu geplaatst worden. U kan deze opbrengsten veilig inrekenen in uw rendementsberekening.

Levert een netgekoppeld PV-systeem elektriciteit bij netuitval?

Om de veiligheid te garanderen schakelt een netgekoppeld PV-systeem onmiddellijk uit bij netuitval.

Vergt een PV-systeem onderhoud?

Het onderhoud is minimaal. De omvormers en modules zijn onderhoudsvrij. Bij regenweer wordt het vuil van de modules verwijderd. Wij raden een reiniging van zonnepanelen aan om de 5 a 10 jaar.

Wat met zonnepanelen bij hagelslag?

Het is belangrijk modules te plaatsen die voldoen aan de IEC61215. Bij deze norm worden de modules o.a. aan een hagelslagproef onderworpen.

Kan ik een vrijblijvende rendementsberekening op maat verkrijgen?

Om een juiste inschatting te maken van uw rendement is het noodzakelijk dat wij uw locatie bekijken. Dit kan vrijblijvend door een afspraak te maken met een van onze adviseurs.

Wij doen er alles aan om u zo goed mogelijk te informeren. Neem gerust contakt op met ons, zodat wij uw vraag kunnen beantwoorden. Deze FAQ zal uitgebreid worden met de bijkomende vragen die wij van u mogen ontvangen.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een gebruiksproduct en dus onderhevig aan slijtage. De samenstelling, de kwaliteit en de graad van belasting van uw zonnepanelen zijn de factoren die de levensduur van uw installatie beïnvloeden. Total Energy Projects heeft in zijn gamma enkel zonnepanelen die met een normale belasting een opbrengstgarantie van 25 jaar hebben. Afhankelijk van het paneel dat u kiest, varieert uw rendement tussen de 80 en 90 %.

Zonnepanelen met een lange levensduur voor elke woonsituatie

Total Energy Projects heeft bewust gekozen om maar drie types zonnepanelen in zijn aanbod op te nemen. U kiest uit een toppaneel met een heel hoogrendement, een robuust Europees paneel of een degelijk budgetpaneel. Verisol helpt u om de beste keuze te maken. Zo bent u er zeker van dat u voor uw situatie en budget altijd een duurzame oplossing krijgt.

Hoe vergelijk ik best zonnepanelen?

Zonnepanelen verschillen sterk in prijs. Zonnepanelen met elkaar vergelijken is moeilijk maar niet onmogelijk. Zorg ervoor dat u altijd dezelfde parameters in aanmerking neemt.

U kunt zonnepanelen het best vergelijken op basis van:

 • de celefficiëntie;
 • de wattpiek;
 • de samenstelling en de kwaliteit van de cellen;
 • de afmetingen;
 • de rendementsafname;
 • de montagematerialen;
 • de omvormers;
 • de productgaranties;
 • de herkomst;
 • de prijs.

Vind u niks terug over de leverancier of de herkomst van de panelen? Verkoopt een installateur zonnepanelen met dezelfde naam als de installateur. Let dan op! Koop nooit zonnepanelen waarvan het kwaliteitslabel nog nooit door een onafhankelijke instantie is getest of waarop een kwaliteitslabel volledig ontbreekt.. Laat u ook niet louter door de prijs leiden. Dat is maar één van de vele parameters. Total Energy projects kan je uitleggen wat de verschillen zijn tussen de zonnepanelen en je een keuze laten maken die perfect bij jouw situatie past.

Wie is de beste zonnepanelen installateur in de buurt?

De beste installateur voor uw zonnepanelen kiest u op basis van de ervaring en expertise van de installateur en op uw gevoel. U moet vertrouwen hebben in de mensen aan wie u uw installatie toevertrouwt. Total Energy Projects kiest voor een persoonlijke en betrokken aanpak en houdt in elke fase rekening met uw wensen en uw woon- en leefsituatie.

Correct vergelijken
Gaat u meerdere offertes van verschillende installateurs met elkaar vergelijken? Zorg er dan voor dat uw offertes geen verborgen kosten bevatten en dat u dezelfde kwaliteit en dienstverlening krijgt voor uw geld. Total Energy Projects maakt voor u een gedetailleerde en transparante all-in offerte die we u uitgebreid toelichten.

Referenties
Al talloze Vlaamse gezinnen kozen voor de eerlijkheid, kwaliteit, vakkundigheid en degelijke aanpak van Total Energy projects. Als u dat wenst, geven wij u graag een aantal referenties bij u in de buurt. We hebben oor de jaren heen, een uitgebreid netwerk van tevreden klanten opgebouwd.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler zet zonnestraling om in warmte en slaat die warmte op in een voorraadvat met water. De hoofdonderdelen van een zonneboiler zijn de zonnecollector, de leidingen, het voorraadvat, de regeling en de naverwarming.

 1. De zonnecollector vangt het invallende zonlicht op en zet het om in warmte. De collector geeft de warmte door aan een vloeistof die de zonnewarmte van de collector naar het opslagvat brengt.
 2. De vloeistof circuleert in de leidingen tussen de collector en het voorraadvat. De vloeistof neemt warmte op in de collector en geeft die af aan het water in het voorraadvat. De afgekoelde vloeistof wordt dan weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen.
 3. Het voorraadvat zorgt ervoor dat de door de zon geproduceerde warmte wordt bijgehouden tot op het moment dat er warm water nodig is. Bij voldoende zonlicht kunnen de zonnecollectoren het water in het voorraadvat gemakkelijk opwarmen tot boven 60°C.
 4. De regeling schakelt de pomp aan zodra de zonnecollector warmer is dan het water in het voorraadvat. Ze beschermt eveneens tegen bevriezing en oververhitting.
 5. Als de zon niet voldoende warmte levert, zorgt de naverwarming ervoor dat de gewenste temperatuur bereikt wordt. De naverwarming is mogelijk een elektrische weerstand, een doorstroomtoestel op gas of de CV-ketel. Bij een duoboiler zit de naverwarming in het voorraadvat.
Wat kost een zonneboiler?

De jaarlijkse energiekosten voor de productie van warm water zullen met een zonneboiler slechts de helft bedragen in vergelijking tot de verbruikskosten van een traditionele boiler. Daartegenover staan de hogere investeringskosten.
Voor een gezin van 3 à 4 personen rekenen we ongeveer op een prijs van 3000 tot 5000 euro (excl. BTW) materiaalkosten en 1000 euro voor de installatie. Afhankelijk van het systeem waarmee we de zonneboiler vergelijken, betekent dat meerkosten van ongeveer 2000 tot 4000 euro + 500 euro installatiekosten.

U kunt via het gewest of de netbeheerders, sommige provincies of gemeenten ook rekenen op enkele premies voor uw zonneboiler waardoor de terugverdientijd korter wordt. Bovendien moet je bij de installatie van een zonneboiler ook rekening houden met het feit dat de energieprijzen de volgende jaren zullen stijgen waardoor de zonneboiler nog sneller terugverdiend wordt.

Telt een zonneboiler mee bij de berekening van de Energieprestatie van een woning?

Bij de verkoop of verhuur van een huis moet een EPB of energieprestatieberekening uitgevoerd worden. De installatie van eenzonneboiler heeft een positieve invloed op het energieverbruik en daarmee ook de kwaliteit van een gebouw. De energiebesparing die een zonneboiler realiseert, wordt immers meegerekend in de zogenaamde EnergiePrestatie van de woning. De EnergiePrestatieRegelgeving stelt een aantal eisen voor isolatie, energieprestatie (isolatie, verwarmingsinstallatie, zonne-energie…) en binnenklimaat van een gebouw.

Is er genoeg zonlicht in België voor een zonneboiler?

De zon schijnt in België ongeveer 1600 uren per jaar. Dat is voldoende om uw zonneboiler te laten renderen. Zelfs in een grauw landje als België is er dus genoeg zon om de helft van ons warm water aan te maken. Met behulp van een zonneboiler kan je je dus een groot deel van het jaar gratis wassen.

Heb ik ook warm water op een bewolkte dag met een zonneboiler?

Ja hoor. Een zonneboiler maakt niet alleen gebruik van het rechtstreekse zonlicht op een zonnige dag maar ook van het diffuus licht op een bewolkte dag. Wanneer er wolken voor de zon drijven, zal het rendement van uw zonneboiler dalen, maar blijft hij warmte opwekken.

Wat is het verschil tussen zonnecollectoren en fotovoltaïsche cellen?

Zonnecollectoren maken gebruik van de warmte van de zon door een vloeistof op te warmen in een buizensysteem. Die vloeistof wordt gebruikt om het water in een opslagvat op te warmen. Fotovoltaïsche zonnepanelen of cellen zetten zonlicht om in elektriciteit door gebruik te maken van silicium, een halfmetaal met hoge foto-elektrische eigenschappen.

Hoe plaats je een zonnecollector?

De plaatsing van een zonnecollector kan zowel op een plat dak als op een zadeldak. De plaatsing op een plat dak heeft als voordeel dat de zonnecollector optimaal georiënteerd kan worden, met de meest geschikte hellingsgraad. Bij plaatsing op een plat dak, is het wenselijk dat voorafgaand een stabiliteitsstudie wordt uitgevoerd. Bij plaatsing op een hellend dak kan de zonnecollector in het dak worden geïntegreerd, of erop gemonteerd worden. Om het hoogste rendement te halen wordt een zonnecollector best zuidwaarts georiënteerd maar ook een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie levert goede resultaten op. Bij een meer westelijke of oostelijke oriëntatie daalt het rendement met 20 % wat gecompenseerd kan worden door een extra collector of de hellingsgraad van de collectoren aan te passen. De hellingsgraad ligt idealiter tussen 20° en 60° maar de huidige systemen zijn zo efficiënt dat zelfs bij een horizontale plaatsing nog een rendement wordt gehaald van meer dan 80% in vergelijking met een ideale hellingsgraad.

Hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig?

Dat hangt natuurlijk af van uw watergebruik dat zelf dan weer afhangt van de grootte van uw gezin. De oppervlakte van de collectoren moet uw huis van warm water kunnen voorzien aan een temperatuur van 60°C. Men rekent op basis van het gemiddelde watergebruik op 1 tot 1,5 m² zonnecollector per bewoner. Wat betreft de opslagcapaciteit van het opslagvat reken je best op 50 tot 60 liter water per m² zonneccollector. Op die manier kan het warm water twee dagen lang gestockeerd worden.

Heb ik een vergunning nodig voor een zonneboiler?

In de meeste gevallen is het niet nodig in Vlaanderen om een vergunning te hebben om een zonneboiler te installeren. Sinds 1 december 2010 is het plaatsen van zonnepanelen is in de meeste situaties vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunning. Op een plat dak is de plaatsing van zonnepanelen vrijgesteld als de installatie niet hoger dan 1 meter boven de dakrand komt. Op een hellend dak is de plaatsing van zonnepanelen vrijgesteld als ze geïntegreerd worden in het hellend dakvlak: op de dakbedekking of ter vervanging ervan. De plaatsing mag niet strijdig zijn met de voorschriften van een bijzonder plan van aanpak (BPA), gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of verkavelingsvergunning. De vrijstelling geldt niet wanneer er een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening zou bestaan, goedgekeurd door de gemeenteraad en deputatie, die de plaatsing meldingsplichtig maakt. In dat geval geldt geen vergunningsplicht maar moet de plaatsing minstens 20 dagen voorafgaand aan de werken gemeld worden. Bij beschermd erfgoed is vrijstelling enkel mogelijk na goedkeuring door het Agentschap Ruimte en Erfgoed. Vraag dus altijd eerst advies aan uw gemeente.

Kan ik een zonneboiler combineren met de bestaande warmwaterinstallatie?

In de meeste gevallen gaat dat probleemloos. De zonneboiler is niets anders dan een voorverwarming van uw sanitair tapwater. Indien uw naverwarming bestaat uit een boiler op gas of mazout kunt u vrijwel altijd een zonneboiler aansluiten. Vraag echter steeds advies aan uw fabrikant of installateur.

Is een zonneboiler een alternatief voor verwarming op gas, mazout of elektriciteit?

In samenwerking met uw architect of installateur bepaalt u uw warmwaterbehoeften. Het rendement van een ideale installatie ligt vaak op 50% of meer maar haalt zelden de 100%. In de zomer zult u waarschijnlijk vaak die 100% halen, in de winter is dat onwaarschijnlijker. Het heeft ook te maken met het feit dat vanaf een bepaald kritisch punt het rendement per extra zonnecollector daalt. Wanneer u het hele jaar door 100 % zou willen halen, zou de investering te groot zijn. U zult dus vrijwel altijd naverwarming nodig hebben op basis van gas, mazout of elektriciteit om uw huis van warm water te voorzien. In een vakantiehuis dat u vooral in de lente of zomer gebruikt zal het rendement natuurlijk wel veel hoger liggen.

Kan ik ook mijn woning verwarmen met een zonneboiler?

In de winter, wanneer de behoefte aan warmte het grootst is, levert de zon het minste energie. Toch kan de zon een bijdrage leveren aan de woningverwarming. Meestal gebeurt dat in combinatie met een zonneboiler voor sanitair warm water. Het aandeel van de zon zal in klassieke oudere woningen nooit meer dan 10 à 25 % van de verwarmingsbehoefte bedragen. Bij Lage Energiewoningen en Passiefhuizen kan een correct gedimensioneerde zonneboiler-combi-systeem wel tot 50 % en meer van de verwarmingsbehoeften dekken. 100 % dekking is in ons klimaat niet mogelijk en daarom blijft een aanvullend verwarmingssysteem noodzakelijk.

Wat is een warmtepompboiler?

Warmtepompboilers warmen op een efficiënte, voordelige en ecologische manier uw warm water op. Het systeem werkt zoals een omgekeerde koelkast:

 • de boiler zuigt omgevingswarmte uit de omgeving aan
 • deze warmte gaat langs een warmtewisselaar, die water verdampt tot gas
 • in de compressor wordt dit gas samengedrukt waardoor de temperatuur stijgt
 • dit verwarmd gas verwarmt vervolgens het water
Is een warmtepompboiler nu goedkoper?

Warmtepompboilers verwarmen water goedkoop en milieuvriendelijk. Ze behoren tot de meest voordelige warm wateroplossingen op de markt en blinkt uit in energie-efficiëntie. Uit onderzoek is gebleken dat een warmtepompboiler tot meer dan 3x efficiënter is dan een klassieke, elektrische boiler.

Bovendien is een warmtepompboiler ook zeer milieuvriendelijk, aangezien het warmte uit de lucht haalt. Het kan daarenboven perfect gecombineerd worden met andere hernieuwbare energiesystemen zoals zonnecollectoren.

Wat is een warmtepomp?

In de grond, water of buitenlucht zit voldoende energie die kan gebruikt worden om te verwarmen. Met een warmtepomp wordt deze aangewend voor de verwarming van werk- of leefruimtes, sanitair warm water en voor de verwarming van het zwembad. Aan de warmtebron wordt warmte onttrokken, aan het warmteafgiftesysteem wordt warmte afgegeven. Een warmtedragend medium of een koelmiddel stroomt tussen de warmtebron en het warmteafgiftesysteem. Om een warmtepompcyclus te doorlopen zijn de volgende elementen nodig:

Een verdamper verdampt het warmtedragend medium op lage druk en neemt warmte op vanuit de warmtebron. Er zijn drie types van warmtebronnen: lucht, water of grond.

Een compressor zuigt de gassen uit de verdamper en drukt ze samen waardoor de druk en de temperatuur stijgt. De compressor werkt als pomp voor het warmtedragend medium.

Een condensor waar de gassen onder hoge druk condenseren en hun warmte terug afgeven aan water of aan lucht.
En ontspanner is nodig om de cyclus rond te maken want het brengt het koelmiddel van de hoge terug naar de lage druk.

Waarom opteren voor een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp?

De buitenlucht als medium voor primaire warmtebron gaan gebruiken heeft tal van voordelen. Op de eerste plaats het budgetair aspect : geen dure boringen of dure sonderingen. Een ander groot voordeel is dat deze technologie overal toepasbaar is. Men heeft geen grote tuin nodig om de energie te kunnen opnemen, het kan dus ook in appartementen toegepast worden. Het is ook een onuitputtelijke hernieuwbare energiebron. Deze warmtepompen zijn standaard uitgerust in omkeerbare vorm, maw men kan perfect in de zomer ook gaan koelen om zo het ganse jaar door voor een perfect comfort te gaan zorgen. In een lucht/water toepassing voor vloerverwarming zijn de warmtepompen ook perfect toepasbaar, daar men met gemiddeld lage watertemperaturen zit.

Waarmee moet ik rekening houden als mijn warmtepomp wordt geïnstalleerd?

Ten eerste moet er een goede keuze gemaakt worden van de binnenunit. De mogelijkheid moet voorzien zijn om het bij de binnenunit ontstane condenswater af te voeren. Vervolgens moet er een goede plaats gevonden worden voor de buitenunit: op een dak, aan een gevel, op een balkon, etc. De buitenunit moet ook voorzien worden van een elektrische voeding. Ten slotte worden beide delen door twee dunne leidingen met elkaar verbonden. Hiervoor moet er mogelijk een dakdoorvoer of een kleine wandboring plaatsvinden. Misschien lijkt het allemaal op een grote verbouwing, echter voor installateurs is het dagelijks werk en er zijn vele mogelijkheden om de installatiehinder tot een minimum te beperken.

Is bij een airco de kans op verkoudheid groter? De gezondheid?

Bij airconditioning denken veel mensen aan de ijzige koude als ze een supermarkt binnenkomen. Dit is een sterk overdreven airconditioning en is een slecht voorbeeld. Hier wordt men inderdaad verkouden van. Airconditioning bestemd voor comfort is ontworpen om de temperatuur binnen 4 tot 5°C beneden de temperatuur buiten te krijgen. Omdat er bij het koelen ook automatisch wordt ontvochtigd ontstaat er een zeer aangenaam binnenklimaat. Een hogere inblaastemperatuur geeft een beter comfort omdat een koude inblaastemperatuur tochtklachten veroorzaakt. Het is wel van belang dat de plaats van het binnenunit zodanig gekozen wordt dat u zich niet continu in de uitblaasstroom bevindt. Uw dealer informeert u graag over de vele mogelijkheden.

Maakt een warmtepomp veel lawaai?

De warmtepompen geplaatst door Total Energy projects behoren tot de stilste op de markt. Afhankelijk van de benodigde koelcapaciteit ligt de gebruiksproductie van de binnenunits tussen de 20 dB(A) en 40 dB(A). Om u een idee te geven: Fluisteren is 10 dB(A) Ritselen van bladen is 20 dB(A) Normaal gesprek is 60 dB(A) Bij het vergelijk met concurrenten willen we er u op wijzen dat een verhoging van 3 db(A) een verdubbeling van het geluid is. Om het vergelijk compleet te maken is het belangrijk dat ook de meting van dit merk op 1 meter afstand van de units heeft plaats gevonden. Door toepassing van de meest geluidsarme compressoren behoren ook de buitenunits tot de stilste in de markt. Hierdoor kunnen onze warmtepompen ook in dichtbevolkte gebieden met hoge geluidseisen probleemloos toegepast worden.

Verbruikt een warmtepomp veel energie?

De stijgende energiekosten voor fossiele grondstoffen en de toenemende milieubelastingen kunnen vandaag budgettair zwaar doorwegen. Bij de productie van warmte en warm water stoken gezinnen tot 80% van de geleverde energie op. De natuur stelt ons kosteloos warmte-energie ter beschikking, die in de grond en in de buitenlucht is opgeslagen: ongeveer 75% van de benodigde capaciteit wint de warmtepomp uit de natuur! De overige 25% wordt uit de netstroom gehaald. Bovendien kan een groot deel van de energiekosten worden beperkt door het toepassen van buitenzonwering, het dichthouden van ramen en deuren en de instelling van de thermostaat. Bovendien worden de energiekosten beperkt door het regelmatig reinigen van de filters.

Wat betekent COP?

COP is de afkorting van “Coefficient Of Performance”. Het geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte energie van een warmtepomp. Dankzij de COP kunnen we dus achterhalen hoeveel van de door de warmtepomp geleverde nuttige energie afkomstig is van de opgenomen energie uit de buitenlucht. Bedraagt de COP van uw warmtepomp bijvoorbeeld 4,20: u bekomt 4,20 kW verwarming terwijl u slechts 1 kWh elektriciteit zal betalen. Hoe hoger de COP-waarde, hoe beter de energieprestatie van uw warmtepomp.

Wat is inverter technologie?

Onze warmtepompen zijn bijna allemaal voorzien van een inverter gestuurde compressor. De inverter techniek zorgt ervoor dat de warmtepomp uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en/of werkklimaat. Het inverter systeem stemt de te leveren koel-en/of verwarmings capaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat. De inverter systemen zijn uiterst stil en hebben een ca. 30% lager energieverbruik dan de standaard zonnepanelen.

Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de openingsuren op het nummer 0470 654 324 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search