Wanneer is een thuisbatterij de beste oplossing voor zonnepaneeleigenaars?



Als je zonnepanelen hebt en geen thuisbatterij, moet je zo veel mogelijk energie verbruiken op het moment dat je panelen energie leveren. Met een thuisbatterij sla je die energie op en kan je die later verbruiken; dan ben je de opgewekte energie dus niet kwijt. Met een slimme thuisbatterij kan je zonne energie opslaan op momenten dat de energie het goedkoopst is, waardoor jij de beste energieprijs betaalt én je de energie later zonder meerkost kunt verbruiken. 

Heb jij zonnepanelen en wil je meer weten over de voordelen van thuisbatterijen? Lees dan zeker verder. 

Zonne energie zonder thuisbatterij: verlies van energie

Zonder thuisbatterij ben je de energie die je niet meteen verbruikt na het opwekken kwijt en kun je de overtollige energie die je op zonnige dagen opwekt niet opslaan om op een druilerige dag te verbruiken. 

Een thuisbatterij is de oplossing

Met een thuisbatterij kan je de overtollige energie opslaan en verbruiken op bewolkte of winterse dagen. 

Een thuisbatterij is een geschikte oplossing voor jou: 

1. Wanneer je nog veel energie van het net gebruikt

Gebruik je de zonne energie niet meteen nadat het wordt opgewekt? Dan gaat die energie naar het net en betaal jij alsnog waneer je energie van het net haalt. 

Ons onderzoek wijst uit dat zonnepaneel eigenaars ongeveer een zelfconsumptie hebben ongeveer 30% en een injectie van om en bij de 70%.  Een voldoende grote batterij gaat er dus voor zorgen dat wij veel minder stroom moeten aankopen, wat de kosten voor jou bespaart. 

Samen met de nieuwe digitale meter gaat een nieuw systeem mbt de injectie en afname van het net in: het nieuwe systeem hanteert een injectie en afname tarief.

Dit wil zeggen dat alle zonnestroom die je niet verbruikt wanneer het wordt opgewekt, op het net wordt geïnjecteerd. Voor elke kWh die je als prosument op het net injecteert, ontvang je 0,03 tot 0,045 euro

Alle stroom die we van het net moeten halen wanneer de zonnepanelen niet of te weinig produceren ('s nachts, in de winter of op minder zonnige dagen), kost tussen de 0,26 en 0,30 euro per kWh.

Je hebt met andere woorden alleen maar voordelen wanneer je de energie die je op het net zet, zoveel mogelijk opslaat. Op deze energie verdien je namelijk €0,30 per kWh, ten opzichte van de energie die je op het net zet (€0,03 kWh). Energie opslaan op een thuisbatterij levert 10 keer meer op. 

2. Indien je wilt genieten van extra subsidies

Thuisbatterijen worden per kWh opslagcapaciteit gesubsidieerd. Dit met een maximum van 40% van de aankoopprijs. Als we dit toepassen op de grootte van een batterij, is het interessanter om een grotere batterij aan te schaffen. Hoe groter aantal kWh, hoe hoger de subsidie.

De ideale batterij voor verbruik van een gemiddeld huisgezin, geoptimaliseerd naar eigen-verbruik en premie, is 10 kWh.

Met een slimme thuisbatterij geniet je ten alle tijden van zonne energie aan het laagste tarief

Bij een hoge vraag naar zonne-energie zal de prijs stijgen en bij een lagere vraag zal de prijs dalen. Total Energy Projects is in staat om de slimme batterij zo in te stellen dat hij zich zal volladen wanneer de prijs het laagst is.  Dit maakt een batterij met een grotere capaciteit natuurlijk interessanter. 

Met een slimme thuisbatterij kan je overtollige energie opslaan, en wel wanneer dit voor jou het voordeligst is: de batterij kan zo ingesteld worden dat die zich oplaadt wanneer de energiekost het laagste is. Binnen aanzienlijke tijd zal het onderscheid tussen dag- en nachttarief verdwijnen. Het systeem gaat aangepast worden zodat het beter kan inspelen op het vraag en aanbod principe.

Wacht niet: laat een thuisbatterij plaatsen en geniet van deze voordelen! 

Meer weten over de (slimme) thuisbatterijen van Total Energy Projects? 

Maak een afspraak

Recente Post

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

tips en advies van total energy projects

In de kijker