Vroeger was het voor hem en zijn pieten eenvoudig.
Het team uit Spanje hoefde alleen maar daken op te klimmen en door de schoorsteen te glijden om pakjes af te leveren.
Maar tijden veranderen.
Zo liggen er september 2017 maar liefst 296.698 zonnepanelen-installaties in België.
Dit betekent dat Sinterklaas op heel aantal daken op zijn hoede moet zijn.
Daar moet Sinterklaas toch echt iets op gaan bedenken.
Wat als Amerigo straks niet meer van het groene dak af wil?
Groendaken zijn daken waarvan de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Het zijn meestal plantensoorten die goed bestand zijn tegen wind, hitte, vorst en uitdroging.Het maakt de omgeving groener en levert een positieve bijdrage tot de waterhuishouding.
Denk natuurlijk ook aan een luchtzuiverend en klimaatzuiverend effect van planten.
De beplanting isoleert geluid en verhoogt de brandveiligheid.
Een volledig groendak zorgt er in bepaalde gevallen voor dat u geen regenwaterput moet installeren bij nieuwbouw of herbouw. Maar ook een gedeeltelijk groendak kan interessant zijn: het volume van de regenwaterput moet dan niet zo groot zijn.
Sommige gemeenten geven een subsidie voor de aanleg van een groendak. De voorwaarden kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. (Vraag bij de gemeente ook na of u voor het groendak een bouwvergunning nodig hebt.)
Steeds meer particulieren gaan het nut van een groen (of blauw) dak inzien. Groene daken bieden dus veel voordelen: zo heb je een extra stukje tuin én ze werken stressverlagend.
Stressverlagend? Straks moeten we nog gaan oppassen dat Sinterklaas het zo lekker vertoeven vindt op het dak, dat hij vergeet zijn pakjes te bezorgen. Of dat Amerigo het dak niet af wil, omdat hij zo lekker zit te grazen.
"Sinterklaas kwam vroeger via de schoorsteen onze pakjes brengen."
Zonnepanelen, groene daken: allemaal nieuwigheden dus voor onze oude Sint. En schoorstenen dan? Kan onze Goedheiligman daar nog wel op vertrouwen?Het klopt dat er in het ‘lagere segment’ nieuwbouwwoningen, nog amper schoorstenen worden gebouwd. Men steeds kiest voor energiezuinige oplossingen zoals de warmtepomp, maar in het hogere segment, worden vaak wel schoorstenen geplaatst. Vanwege het woongenot: hoe fijn is een open haard wel niet in deze koude donkere maanden!
Gelukkig nog wel schoorstenen dus. Ook met die groene daken valt het voorlopig nog wel mee. Op dit moment lijkt het toenemend aantal zonnepanelen het grootste obstakel voor onze Sint.
Is er iets wat de Goedheiligman en zijn pieten nog kunnen doen voor ze met pakjesavond weer de daken moeten betreden?
Op dit moment kan Sinterklaas zich nog wel redden op de noordzijde van de huizen. Daar kan de Sint nog wel vlot overeen lopen. Voor op de langere termijn adviseren we om ‘Zonnepaneelpieten’ op te leiden, die weten hoe ze met panelen moeten omspringen.
Dus Sinterklaas er is werk aan de winkel!