Zonnepanelen in de winter, werkt dit eigenlijk wel? Wij vragen het aan TOTAL ENERGY PROJECTS.


Zonnepanelen in de winter, werkt dit eigenlijk wel? Wij vragen het aan TOTAL ENERGY PROJECTS.


Het wordt weer koud. Blijven zonnepanelen tot elke temperatuur functioneren? 
TOTAL ENERGY PROJECTS: Het klinkt misschien vreemd maar zonnepanelen produceren juist zeer goed bij koude temperaturen. In de zomer bereikt de lichtenergie van de zon de zonnepanelen beter en klimt de zonneproductie snel naar boven. Maar ook op een heldere winterdag kan de productie van een zonnepaneel nog hoog liggen. Hierbij is de hoek of de hellingsgraad t.o.v. de zon belangrijk. Hoe steiler de hoek is hoe beter de productie in de winter, de zon staat immers aanzienlijk lager. In ieder geval zullen de zonnepanelen het bij vriesweer niet af laten weten. In tegendeel, hoe kouder de modules hoe beter ze functioneren. De hoeveelheid licht blijft natuurlijk cruciaal om die belangrijke elektriciteit op te wekken. 
Wat moet ik doen als er sneeuw op de zonnepanelen ligt? 
TOTAL ENERGY PROJECTS: Ten eerste is het belangrijk geen halsbrekende toeren uit te gaan halen. Bijvoorbeeld raden wij iedereen af om in de winter op een spiegelglad dak sneeuw van de zonnepanelen te gaan verwijderen. Ten eerste is dit zeer gevaarlijk en ten tweede onnodig. Meestal blijft de sneeuw maximaal een aantal dagen liggen en smelt ze er langzaam af. De kleine hoeveelheid stroom die u hiermee zal opwekken zal nooit opwegen tegen het risico dat u van het dak zou vallen. In de winter ligt de hoeveelheid opgewekte elektriciteit aanzienlijk lager dan in de lente en zomermaanden. De zon staat immers een stuk lager en de meeste panelen liggen onder een hoek van om en bij de 30°. Een hele kleine ijs- en of sneeuwlaag heeft bovendien een beperkte invloed op de toch al lagere productie.

Is het gevaarlijk als de sneeuw opeens smelt?
TOTAL ENERGY PROJECTS:  De sneeuw die op de zonnepanelen ligt smelt in het algemeen sneller. Vooral indien een gedeelte van het zonnepaneel reeds sneeuwvrij is. Het vrije gedeelte warmt immers op en zorgt ervoor dat de sneeuw van de zonnepanelen afglijdt. Dit is vooral van toepassing bij kleinere lagen sneeuw. Bij grote hoeveelheden sneeuw (wat hier weinig voorkomt) bestaat er enkel een risico dat er een grote hoeveelheid sneeuw plots van het dak kan vallen. Indien de installatie volgens de regels van de kunst is geïnstalleerd, heeft het smelten van sneeuw geen ander effect als regen of hagel.
Gaan zonnepanelen in een omgeving met lange winters langer mee dan in warme gebieden? 
TOTAL ENERGY PROJECTS:  Een van de belangrijke onderdelen die een impact hebben op de houdbaarheidsdatum van een paneel is hoe intensief de cellen in het licht worden gezet. Indien de cellen bijvoorbeeld continu en met volle licht- intensiteit belast worden, dan zullen er na 20 jaar aanzienlijke productieverliezen waar te nemen zijn. Hier spreken we echter over omgevingen die dicht tegen de evenaar liggen en waar zowel de lichtintensiteit als de omgevingstemperatuur aanzienlijk hoger ligt dan in Europa. In België is de levensduur van zonnecellen minimaal 25 jaar.
Is het belangrijk een winter check te doen? 
TOTAL ENERGY PROJECTS : Wij adviseren de installatie visueel altijd goed in het oog te houden. Liggen de panelen nog op de juiste plaats t.o.v. de onderconstructie? Ziet u dat er panelen verschoven zijn? Dit is mogelijk bij elke installatie. indien u iets opmerkt wat volgens u onregelmatig of vreemd is, is het best ons te contacteren en enkele foto’s van de onregelmatigheid vast te leggen

Mijn omvormer probeert in de ochtend op te starten maar het lampje knippert of is rood, wat gebeurt er? 
TOTAL ENERGY PROJECTS: Indien het gesneeuwd heeft en uw zonnepanelen zijn bedekt, dan zal de omvormer in de ochtend proberen op te starten. Omdat de lichtintensiteit echter vaak onvoldoende is zal de omvormer niet kunnen opstarten waarvoor hij een foutmelding zal geven. Bij de ene omvormerfabrikant gebeurt dit door een knipperend groen lampje, de andere omvormer geeft een rood lampje en soms een foutcode. In een dergelijk geval is het belangrijk dat u wacht totdat uw panelen niet langer bedekt zijn met sneeuw zodat ze goed kunnen opstarten. Blijft uw omvormer uit? 

Voor al uw technische vragen of problemen m.b.t. zonnepanelen contacteer:

Total Energy Projects
Tel.: 0489/21 08 08 of  0470/65 43 42
E-mail: info@totalenergy.be
www.totalenergy.be

Recente Post

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

tips en advies van total energy projects

In de kijker