Pro en Contra: Warmtepompboiler tov zonneboiler

Naast de zonneboiler kan je ook opteren voor een warmtepompboiler om je te voorzien in sanitair warm water. Bij de eerste techniek krijg je de warmte rechtstreeks op je dak van de zon. Een warmtepompboiler plaats je in huis en haalt de warmte uit de omgevingslucht.

Toch zijn er nog veel vragen pro en contra beide producten.

Zonneboiler:

Wanneer voor een zonneboiler kiezen?


Je kiest best voor een zonneboiler als het dak goed zuidgericht is georiënteerd is om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen”, zegt Total Energy Projects dat beide systemen aanbiedt. “De panelen moet je bij voorkeur onder een hellingshoek tussen 20 en 60° plaatsen. Een zonneboiler is vrij gemakkelijk te installeren en kan je combineren met conventionele verwarmingsinstallaties. Je gebruikt gratis zonne-energie voor het opwarmen van sanitair warm water. Voor een doorsnee gezinswoning komt je toe met twee panelen met een totale oppervlakte van 4 à 5 m².”

Rendement?

Total Energy projects: Met een correct gedimensioneerd zonne- energiesysteem berekend in functie van het verbruik in de woning, de eigenschappen van de badkamer (douche en/of bad) kan je tot 60 % à 70% van de warmwaterproductie op zonne-energie laten gebeuren. Voor de overige 30 à 40% heb je bijverwarming nodig. Exacte bedragen daarop zetten is zeer moeilijk, aangezien dit alles afhankelijk is van de warmwaterbehoefte van in de woning. Als gemiddelde kan je zeggen dat de kost voor warmwaterproductie 20 tot 30 % uitmaakt van de totale factuur voor verwarming en warmwaterproductie. Als je dus warm water produceert met een zonne-energiesysteem, zal je tussen 12 en 18 % besparen."

Prijs?

"Het pakket van 250 liter (+ alle accessoires om dit op het dak te plaatsen, ook regeling is standaard ingebouwd in boiler en circulatiepompen) kost 2.950 euro (excl. btw en plaatsing). Voor een plat dak en alle montageaccessoires om de panelen erop te monteren bedraagt de prijs 3.455 euro excl. btw. Gemiddeld kost een systeem met plaatsing zo'n 4.500 à 5000 euro (excl. btw)", aldus Total Energy Projects.

Voor de plaatsing van een zonneboiler kan je tot 2.750 Euro subsidies krijgen.

Warmtepompboiler:

Wanneer voor warmtepompboiler kiezen?

Total Energy Projects: “Als je een slecht georiënteerd dak hebt en je wil geen te grote investering doen, kies je best voor een warmtepompboiler, ook wel thermodynamische boiler genoemd. Ook zal je hierdoor geen breekwerken aan het dak hebben.”

Rendement?

“Bij een warmtepompboiler die goed afgestemd is op de noden van je gezin heb je geen bijverwarming nodig. Total Energy Projects heeft modellen van 190 en van 260 liter, beide met een Inox boilervat. Die laatste is geschikt voor een gezin van vier tot vijf personen. Er zit ook een elektrische weerstand in het apparaat die in geval van nood in werking treedt of wanneer je snel veel warm water na elkaar nodig hebt. Bijvoorbeeld als vier personen kort na elkaar een bad nemen. Maar dit komt in principe heel weinig voor. Bovendien is het toestel zo afgesteld dat de verwarmingscyclus ’s nachts start waardoor je kunt genieten van het nachttarief.

"Om het rendement te verhogen, kan je de warmtepompboiler plaatsen in warme ruimtes zoals een stookruimte, ruimtes voorzien van koelkasten ... Hij haalt immers zijn warmte uit de omgevingslucht."

Wel is het zo dat een warmtepompboiler in tegenstelling tot een zonnecollector meer stroom verbruikt. "Toch verbruikt een warmtepompboiler in vergelijking met een elektrische boiler drie keer minder elektriciteit. Gemiddeld kan je jaarlijks tot 70 % besparen op de elektriciteitsfactuur", weet Total Energy Projects. Door het plaatsen van zonnepanelen kan de benodigde elektrische energie opgewekt worden door zonnepanelen. Hierdoor kan de energiekost van een warmtepompboiler tot nul herleidt worden.

Prijs?

"Een warmtepompboiler is over het algemeen goedkoper dan een zonnecollector", stelt Total Energy Projects. Uitgezonderd in enkele gemeenten wordt een subsidies verleent voor de warmtepompboiler.

Besluit

  • Een warmtepompboiler vergt een minimum aan onderhoud.
  • Een zonneboiler heeft meer onderhoud nodig:
  • De glycol dient periodiek vervangen te worden.
  • Omdat er hogere watertemperaturen in de boiler aanwezig zijn is er een verhoogde kans op kalkafzetting in een zonneboiler.
  • Deze periodieke onderhoudskosten dienen uiteraard ook meegerekend te worden in de overweging tussen warmtepompboiler en zonneboiler. Laat u hierin adviseren door de ervaring en expertise van Total Energy Projects.  


info@totalenergy.be
Ing Filip Geerts (0470 654 324)
Jos Möbius (0489 210 808)


Recente Post

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

TIPS EN ADVIES VAN TOTAL ENERGY PROJECTS

In de kijker

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

tips en advies van total energy projects

In de kijker